Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na domácí mýdlo

Příprava mýdla dříve znamenala zpracování odpadního tuku, byla to věc nutná pro běžný život. Dnes se výroba domácího mýdla řadí ke koníčkům a takové mýdlo se vyrábí jen z kvalitních ingrediencí. Z rostlinných i živočišných tuků v potravinářské kvalitě a čistého hydroxidu sodného, do mýdlové hmoty se přimýchávají drahé rostlinné oleje a extrakty, které pak pečují o pokožku, hydratují ji a zpevňují, jiné mají hojivé schopnosti, nebo umí pečovat o aknózní pleť či pleť vyhlazovat.
Pro výrobu mýdel se dnes nabízejí různé již hotové mýdlové hmoty v drogeriích. Výrobou je pak míněno designování takových mýdel, můžete pomocí nich rychle vytvořit působivý dárek. Vtlačit do mýdla plátek pomeranče, srdíčko, lístky růží, mušle z dovolené, anebo koupené mýdlové vločky. Výroba je pak rychlá a prakticky bezpracná, ale je to také tak trochu šizení. Neznáte složení mýdlové hmoty a ani nepoznáte postup, jakým se doopravdy vyrábí. Koupíte mýdlo a to jen přeměníte na mýdlo originální.
Chtěli bychom Vám ale nabídnout možnost pustit se do opravdové výroby ze surovin, jejichž původ znáte. Nabídnout exkurzi do řemeslné minulosti, kdy se lidé o sebe v přírodě ještě uměli postarat.
 
Příprava
Každý kdo chce vařit mýdlo, musí mít neustále na paměti, že pracuje se silným louhem. Připravte si proto dopředu veškeré pomůcky a přístroje a také volnou pracovní plochu.
 
Zpracujeme 1 kg tuku a oleje, ze kterého získáme 1,5 kg mýdla. K tomu budeme potřebovat tyto přístroje a pomůcky:
  • velký hrnec, smaltovaný nebo z nerezové oceli s obsahem 2-3 litry. Mýdlová hmota má tendenci vybublávat a stříkat z hrnce, raději použijte hrnec vyšší.
  • litrový nerezový nebo smaltovaný hrnec na míchání louhu.
  • malou skleněnou nebo plastikovou nádobu na zvážení louhu.
  • kuchyňskou lžíci k míchání mýdlové hmoty.
  • mixér (ušetří nám spoustu času).
  • teploměr (rozsah: do 100°C)
  • přesnou kuchyňskou váhu
  • formu na mýdlo. Pro začátek stačí dřevěná krabička dostatečně velká na 1,5 l mýdlové hmoty. Nebo můžete použít pružnou silikonovou formu. Od formy se očekává, že vydrží teplotu 100°C a buď bude pružná, nebo rozkládací, to aby z ní bylo možné mýdlo vyjmout.
 
Bezpečnostní opatření
Pracujeme s leptavým hydroxidem sodným, takže musíme chránit svou pokožku a oděvy. V žádném případě nepouštíme k výrobě mýdla děti a pracujeme koncentrovaně, nikdy ne ve spěchu (na vaření mýdla potřebujeme 1-2 hodiny).
 
Potřebujeme:
  • gumové rukavice, které nás chrání před leptavým louhem. Pozor, i čerstvě namíchané mýdlo je ještě silný louh!
  • plastovou zástěru, aby nám chránila kůži i oblečení.
  • ochranné brýle. Vstříknutí louhu do oka by mohlo vést k oslepnutí.
  • ocet (je možné jím kapky louhu neutralizovat). Nicméně je lépe mít po ruce umyvadlo, abychom mohli louh okamžitě smýt.
  • dostatek starých ručníků, utěrek, kuchyňských papírových utěrek a toaletního papíru k odklizení zbytků mýdla.
 
Přísady
Na první, jednoduché mýdlo budeme potřebovat
  • 500 g vepřového sádla nebo hovězího loje
  • 500 g slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 130 g hydroxidu sodného (sodného louhu)
  • 380 g destilované vody
 
Tuk a olej pomalu zahřejeme ve velkém hrnci zhruba na 60-90°C. Jakmile se vše rozpustí, necháme směs vychladnout na 60°C.
 
Mezitím odvážíme louh. Použijeme čistý hydroxid sodný (NaOH), kterému se také říká natron, nebo sodný louh. Potřebné množství závisí na množství a druhu oleje a tuku, my ho použijeme o něco méně, než je obvyklé, mýdlo tak zůstane „mastné“ a šetrné k pleti. Při použití menšího množství louhu bude mýdlo také měkčí, když se to naopak s louhem přežene, může hotové mýdlo způsobovat podráždění.
 
Do malého hrnce nejprve nalijeme destilovanou vodu a do ní budeme pomalu přilévat louh. Nikdy to nesmíme udělat obráceně, tak by došlo k malé explozi a horký louh by se rozstříkl všude. (Při rozpouštění louhu se voda silně zahřeje a budou se uvolňovat leptavé výpary, postarejte se o odvětrání a páry nevdechujte.) Přebytečný louh označte a dobře uschovejte.
 
Vaření mýdla
Horký, rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem, který by měl mít stále ještě teplotu 50-60°C. Celou směs je nutné několik minut míchat, nejlépe tyčovým mixérem tak, aby se tuk a olej pořádně promísily. Nejprve se utvoří mléčná hmota, ta by pak měla houstnout do konzistence pudingu. Když už je hmota pevná natolik, že v ní kuchyňská lžíce zanechá stopu, přelijte ji do formy na mýdlo
Ztuhlou hmotu vyklopíme z formy.

Hotové mýdlo můžeme zabalit do celofánu jako dárek.Jestli-že s ním nebudeme delší dobu nic dělat,je lepší zabalit ho do fólie. 
 
 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Časové hodnoty

(Hanny, 17. 1. 2015 21:48)

Srdečně zdravím,i já jsem se dnes pustila do výroby mýdla dle přiloženého návodu.
Jediné,co bych v popisu přivítala a co mne jako nováčka v tomto oboru poněkud znervózňovalo, byl nedostatek údajů o čase,alespoň přibližný....jak dlouho míchat,kdy přibližně dojde k zhoustnutí a ztuhnutí a tak...
Začala jsem ráno a míchala jako o život asi půl hodiny elektrickým šlehačem,bylo to pořád spíše vodnatelné konzistence,a když jsem se večer vrátila k dílu,hle...bylo kašovité konzistence.Přidala jsem tedy byliny a s modlitbou nechávám na osudu,co přinese zítřek...:) Mýdlům zdar!

Re: Časové hodnoty

(Marcela , 26. 8. 2016 17:41)

Mohu se zeptat na výsledek? Nikdy jsem mýdlo nevyráběla a chtěla bych se o to pokusit. Díky Jaké bylinky jste dávala?

Pro Jirku

(Petr, 5. 1. 2015 10:25)

Mýdlo jsem vyráběl přesně podle tohoto receptu.Za chvilku hotové bez problémů.Pro jednoho vydrží víc než rok.Pokud chci někomu radit,je dobré se nejdřív naučit pravopis.A v (Sírii) Sýrii at si dělají co chtějí.

Re: Pro Jirku

(Také se přikláním k nižším teplotám... , 20. 7. 2016 22:08)

teplota

(Jirka, 23. 4. 2014 22:14)

zdravím,,,, není dobře pracovat s horkými ingrediencemi měli by mít tak kolem 30 stupnu proto se to jmenuje proces za studena ,,,

Re: teplota

(maja, 2. 8. 2015 22:46)

mozem mat teplotu olejov aj 50 stupnov?

louh

(Jirka, 23. 4. 2014 22:18)

Teda mě by zajímalo kdo ten recept vymyslel,??? louh musí být vždy v přesném poměru nezaleží natom že se ho dá méně že mýdlo bude mastnější a měkčí stejně při zrání přebytek vyprcha když ne po minimálních 4 týdnech tak po delší době ,,, například v sírii mýdla zrají 6 měsíců.. doporučuji si nejdříve o tom něco nastudovat a pak rozdávat rady

Re: louh

(Jana, 7. 4. 2015 20:30)

Pokud je o 10g louhu méně, pak to nevadí jako v tomto případě. Je jasné, že čím je mýdlo zralejší, tím lepší. Nemusíte dotyčného autora receptu jeb... za snahu podělit se o své zkušenosti.